sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Mössens julafton

Ulkona taivaalta tippuu ilmeisesti räntää. Juuri sellaista vittumaista märkää sohjoa, ettei ihan tiedä, käyttääkö sateenvarjoa vai ei. (saako lumisateessa käyttää sateenvarjoa, vai onko silloin luonnosta vieraantunut pullamössöihminen? miksi vain sateelta saisi suojautua?)

Joulumieli on kieltämättä melko kaukana, kun parkkipaikkaa reunustaa vielä vihreä nurmimatto ja hanget korkeat nietokset viettävät talvilomaansa jossain muualla kuin täällä Etelä-Suomessa. Olen kuitenkin keksinyt ratkaisun tähän masentavaan jouluangstiin. Ratkaisu löytyy -yllätys yllätys- Ruotsista.

Viimeisestä pidemmästä Ruotsinvierailusta on hujahtanut aikaa jo yli kolme vuotta, mutta muistot säilyvät videomuodossa. Vietin joulua Ruotsissa kaikkien perinteisten sääntöjen mukaan vuonna 2007. (olipahan muuten outo joulu. Kaikki tehtiin ihan värin. Kinkkukin syötiin kaalin ja omenahillon kera.)

Ruotsalaiset joululaulut ovat ihania. Yksi klassikoista on mössens julafton eli hiirten jouluaatto. Laulussa lauletaan että

När nätterna blir långa
och kölden sätter in
tar Mamma Mus och samlar hela barnaskaran sin
Hon visar sen på fällan,
akta er för den så får vi allesammans fira jul igen

Hejsan och hoppsan och fallerallera!
När julen kommer ska varenda unge vara gla´! 


 Eräs nelivuotias svensson-ystäväni oli ymmärtänyt joululaulun sanat hieman väärin, mikä muutti iloisen laulun sanoman merkittävästi julmemmaksi. Seuraavalla videolla hän iloisesti laulelee, kuinka Mamma Mus skadar hela barnaskaran sin. 

 Eli lapsikatrasta ei kerätäkään kokoon, vaan sitä vahingoitetaan väkivaltaisesti. Hups. Siinä teille joulutunnelmaa. Mutta video on silti ihana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mietit? Kerro se tänne!