maanantai 27. toukokuuta 2013

Meikäläisen muuttovinkit

On lähes hämmentävää, kuinka vittumaista puuhaa muuttaminen oikein onkaan. Miettikää nyt, palkinto siinä on mitä parhain. Uusi asunto. Uusi alku. Uusi mahdollisuus. Ja lisäksi muuttaminen on hyvä keino päästä eroon kaapinperälle kertyneistä vuosikerta-aarteista. Ainakin hetken aikaa uudessa asunnossa on VAIN tarpeellisia, kivoja, toimivia ja sopivia tavaroita.

Ja silti. Muuttaminen on syvältä.

Meikä on muuttanut sellaiset parikymmentä kertaa. Lähes yhtä hirveää on ollut joka kerta. Välillä on muutettu onnellisena ja intoa hihkuen, välillä tuskaisella raivolla tai koti-ikävän kouristaessa. Kaikkien muuttojen jälkeen käteen on jäänyt paitsi iso kasa entisiä osoitteita, myös muutamia muuttovinkkejä.

1. Hanki muoviset muuttolaatikot. Jos olet köyhä kuten minä, ala kytätä kauppojen pahvilaatikoita hyvissä ajoin. Kuulin huhua, että Alkolla olisi erityisen kestäviä laatikoita. Kannattaa käydä kassalta ruinaamassa. Laatikoita kannattaa kuulemma hankkia asuinneliöiden verran.

2. Pehmeät releet, eli vaatteet, pyyhkeet, lakanat ja sun muut ovat mainiota pakkausmateriaalia. Unohda sotkevat sanomalehdet ja pakkaa astiat ja lasitavarat pahvilaatikoihin vaatteisiin käärittynä. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Loput vaatteet voi huoletta tunkea jätesäkkeihin, ei muovin haju ehdi tarttua vaatteisiin, mikäli säkit purkaa mitenkään järkevällä aikataululla.
(Ja erityishuom. Käy vaatteet läpi ennen muuttoa. Kaikki, mitä et ole pitänyt päälläsi vuoteen, joutaa kierrätykseen. Poikkeuksen saa tehdä esim. häämekon, opiskelijahaalarin, mummon kutoman villapaidan ja vastaavien kohdalla.)

3. Kirjat ovat vittumaisia. Pakkaa pahvilaatikoihin korkeintaan puolet kirjoja ja loput jotain kevyempää, muuten kantajalta katkeaa selkä tai pahvilaatikolta pettää pohja.

4. Harkitse huonekalujen päivittämistä. Mikäli olet inhonnut sohvaasi jo ikuisuuden, kannattaa sekin lahjoittaa eteenpäin ennen muuttoa.

5. Mikäli aikaa riittää, pese kaikki pyykit pois nurkista ennen muuttoa. Oikein ahkerat pesevät myös verhot ja matot, jotta on helpompi muuttaa uuteen kämppään.

6. Älä muuta tavaraa vintiltä vintille. KARSI, KARSI, KARSI!!

7. Kasvit tuppaavat nyykähtämään muutossa. Mieti, voisitko lahjoittaa ruukkuruususi vaikka naapurille ja hankkia uuteen asuntoon uudet kukat paremmalla ajalla.

8. Pidä jonkinlaista remppalaatikkoa käden ulottuvilla. Narua, teippiä, sakset, hanskat, työkaluja. Samaan lootaan kannattanee varata myös rättejä ja puhdistusainetta.

9. Koeta saada kavereita paikalle. Esimerkiksi hissitalossa puolet porukasta voi lastata tavaraa hissiin ylhäällä ja puolet purkaa kamat hissistä muuttoautoon alhaalla. Muista ylistää paikalle saapuneita apulaisia ja tarjoa heille syötävää ja juotavaa.

10. Ja tuohon edelliseen liittyen - mikäli saat kavereita paikalle niin pidä herran tähden huoli, että olet pakannut kaiken valmiiksi ennen heidän saapumistaan. Kaverisi voivat kyllä kantaa huonekalujasi, mutta heitä ei kiinnosta lajitella haarukoitasi laatikoihin.

 11. Muuttoauto kannattaa vuokrata hyvissä ajoin, kolmisen viikkoa ennen muuttoa. Muuten voi käydä hullusti, ja päädyt muuttamaan kamasi Tampereelta Turkuun kottikärryillä.

12. Matkalaukut ovat mahtavia. Niihin voi joko pakata ekan päivän pelastuksen (vaatteet, pyyhkeen, shampoot ja saippuat, eväitä, kannettavan tietokoneen...) tai sitten niitä vittumaisia kirjoja.

13. Pidä huoli siitä, että tiedät, mihin pakkasit verhosi. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli muutat asuntoon, jossa ei ole sälekaihtimia. On hieman ikävää patsastella näyteikkunassa ensimmäiset vuorokaudet.

14. Niin, ja sitten on tietysti kaikki tylsät hommat. Muuttoilmoitus, sähkösopimukset, internetliittymät, kotivakuutus, avainten palautus... Hoida ne kunnialla kuntoon.

15. Nauti uudesta asunnostasi ja muista järkätä mahtavat tuparit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mietit? Kerro se tänne!