maanantai 7. tammikuuta 2013

Kun lukutoukka päätti listan kirjoittaa

Sainpahan idean. Olen aina pitänyt itseäni ihmisenä, joka lukee paljon, mutta en ole koskaan kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota. Vaan nyt tulee loppu tähän leväperäiseen kirjallisuusharrastukseen! Tänä vuonna aion pitää listaa kaikista kirjoista, jotka onnistun kahlaamaan kannesta kanteen.

Loin jo valmiiksi tiedoston lukuelämyksiä varten, ja kirjoitin muistiin ne teokset, jotka ehdin lomani aikana lukea.

Mitä luulette, mikä tulee vuoden lopussa lukusaldoksi? Montako eri kirjailijaa, montako teosta, montako tuhatta luettua sivua? Kuka nousee kirjailijasuosikiksi, mikä on vuoden kammottavin lukuelämys?

Olen täälläkin jo monesti todennut, kuinka tuppaan innostumaan pienistä ja mitättömistä asioista kaikkein eniten. Niin taisi käydä nytkin. Myhäilen tyytyväisenä omalle listantyngälleni ja tunnen hallitsevani elämäni taas astetta paremmin. Mahtavan metkaa vuoden päästä palata katsomaan, kuinka kävi. (Nyt kun vielä muistaisin sitten päivittää sitä listaa...)

Normaalisti lukaisen pari kirjaa viikossa, jos kiirettä pitää. Lomalla ja salaisina lorvailuhetkinä menee enemmänkin. Vuoden aikana minun pitäisi pystyä kevyesti lukemaan yli sata kirjaa. Mutta mitkä sata?

On muutamia kirjailijoita, joita olen vältellyt tarkoituksella. Ja sitten sellaisia, joihin ehdottomasti haluaisin tutustua, mutta joiden nimen unohdan joka kerta käydessäni kirjastossa. Yleensä saapastelen hyllyjen ohi vailla päämäärää, ja valitsen kirjoja suurinpiirtein silmät kiinni. Muita fiksuja valintaperusteita ovat muun muassa kirjan nimen fontti sekä kannen väri. Ehkä tänä vuonna voisin koettaa lukea hieman suunnitelmallisemmin. Eihän se niiden kirjailijoiden vika ole, jos fontti on typerää pikku piperrystä ja kansi liejuisen harmaa.

Toivottavasti tämän vuoden lukukiintiöön sisältyy teoksia ainakin seuraavilta tyypeiltä:

Fjodor Dostojevski. (Niin, se Rikos ja rangaistus...)
Veikko Huovinen
Mihail Bulgakov (Saatana saapuu Moskovaan)
Umberto Eco
Ernest Hemingway (Ehkä otan uudestaan käsittelyyn Kenelle kellot soivat... Viimeksi nukahdin liian usein sitä lukiessani.)
Leo Tolstoi (Juu venäläiset klassikot eivät tosiaan ole kovin tuttuja.)
Kurt Vonnegut
Raymond Chandler
Timo K. Mukka (Maa on syntinen laulu)
Harper Lee (Kuin surmaisi satakielen)
Charles Dickens
Thomas Hardy
Yann Martel (Piin elämä)
Hugh Laurie & Stephen Fry
Paul Auster
Haruki Murukami

Hmm, miksi suomalaiset loistavat poissaolollaan? Ehkä Johanna Sinisalo, Pirkko Saisio, Laura Honkasalo, Kaari Utrio, Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen voisivat äkkiä tekaista jonkun uuden kirjan. Samoin kuin Erlend Loe, Jonas Gardell, Martina Haag ja John Irving. Kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mietit? Kerro se tänne!