keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Money money money

En tiedä missä uutispimennossa oikein olen elänyt (jävla grupparbete!!), mutta olin onnistunut missaamaan hypetyksen Ruotsin uusista rahoista. Jep. Svenssonlandia menee pian sekaisin, kun setelit uudistuvat syksyllä 2015 ja kolikot ilmeisesti vuotta, paria myöhemmin.

Seteleihin tulee kuvien lisäksi muitakin muutoksia, kun ruåtsalaiset saavat pitkästä aikaa käyttöönsä myös 200 kruunun setelin. Muut summat ovat vanhat tutut 20, 50, 100, 500 ja 1000.

Ensin olin hieman nyreissäni uusien seteleiden kuvista, sillä fanitan nykyisiä seteleitä. Ihanan lempeäilmeinen herra Linné, tomera Selma Lagerlöf ja kääntöpuolen Nils Holgersson, puhumattakaan kauniista oopperalaulaja Jenny Lindistä...

Kuvittelin harhoissani, että nykyiset setelin ovat olleet käytössä suunnilleen sivistyneiden aikojen alusta asti. Tänään sain tietää, että ne otettiin käyttöön vasta 30 vuotta sitten. No jaa. Mitäs pienistä. Kun suuriakin kerran on tarjolla.

Uusia seteleitä varten järjestettiin oikein suunnittelukilpailukin. Sen voitti tyyppi nimeltä Göran Österlund (vakaa, periruotsalainen nimi. Hyvä enne.) Hän on siis mies uusien tyylien takana. Göranin setelisarja on nimeltään "Kulturresan", ja hienosti ruotsalaisia kulttuurihenkilöitä kahisevan kylkeen on saatukin pällistelemään.

Oma suosikkini koristaa kahdenkympin seteliä. Vähän harmittaa, että noin hieno ihminen läntättiin tuon kaikista surkeimman pikkusetelin kylkeen, mutta parempi kai sekin kuin ei mitään... Yleisestikin voisi kyllä kritisoida sitä, että uusissa seteleissä tonnia koristaa jälleen kerran miehen naama. Jos vaikka joskus pääsisi nainenkin sinne ykkössijalle? Vai?

Kaksikymppinen ja maailman ihanin Astrid. <3 Kuvan otin täältä
Astrid saattaa olla paras ruotsalainen kautta aikain. Mieluiten yhdistettynä Ilon Wiklandiin. (Joka tosin taas ei ole ruotsalainen, vaan virolainen.) Olen aina ollut heikkona astridmaiseen elämäntyyliin, ja sama taita koskea koti-insinööriäkin, joka toisinaan saattaa kulkea nimillä Birk tai Eemeli.

Muita kulttuuripärstiä seteleissä edustavat Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson ja Dag Hammarskjöld. Ilmeisesti "historiallisten henkilöiden" poisjääminen on herättänyt suurta urputusta sinikeltaisen kansan keskuudessa, mutta itse en ihan tajua moista erottelua. Kai kulttuuripersoonatkin historiallisia ovat? Hä?? Kyllä se Nobel ja kaikki Carlit, Gustafit, Adolfit ja Johanit tulee varmaan koulukirjoissakin esille.

Munsta toi tonnin seteli on kyllä jotenkin valju. Muut on hienoja. Kuvan otin täältä.
Sääli, että suomalaisissa euroissa ei ole naamakuvia. Niihin voisi laittaa vaikka joulupukin ja muumipeikon. Säpinää saisi aikaan 666€ arvoinen Lordi-seteli ja pikkukolikoissa voisi olla Angry Birds.

Kuvia etsiessä törmäsin myös mahtavaan ruotsalaiseen seteli-innovaation, joka valitettavasti ei ole (vielä!) todellisuutta. Taustatiedoksi kerrottakoon, että kunkun suosio laskee täällä koko ajan niin hälyttävää vauhtia, että kohta varmaan ajetaan maanpakoon koko ukko. Sanonta "inte helt hundra" taas tarkoittaa epämääräisen huonoa, kehnoa, nihkeää...
Voi kunkku-raukkaa. Kuva täältä.

1 kommentti:

  1. Loistavia ideoita suomalaisiin rahoihin, ihan naureskelin ääneen :D On tainnu katos värit loppuu kesken, kun tonnin setelistä on tarvinu harmaa tehä...

    VastaaPoista

Mitä mietit? Kerro se tänne!